Tervetuloa SPPL:n blogiin!

Oletko kiinnostunut kirjoittamaan blogiin? Katso lisätietoja sivun alalaidasta.


4.12.2017 15.31

Blogi: Opintovapaa antaa aikaa ajattelulle

Palosuojelun edistämissäätiö myönsi minulle väitöskirja-apurahan, jonka turvin olen saanut etuoikeuden kirjoittaa väitöskirjaani päätoimisesti lokakuun alusta lähtien. Tämä ensimmäinen päätoiminen pätkä väitöskirjatyöskentelyä päättyy vuoden lopussa. Syksyn aikana on tarkoitus tutustua ennen kaikkea osaamisen johtamista ja strategista henkilöstöresurssien kehittämistä koskevaan tieteelliseen kirjallisuuteen ja peilata niitä hieman Suomen pelastustoimea vasten. Myöhemmin väitöskirjassa on tarkoitus kartoittaa kyselyllä ja haastatteluilla pelastuslaitoksissa työskentelevien käsityksiä osaamisesta, sen omistajuudesta ja johtamisesta.

lukas-blazek-263122

Väitöskirjani tutkimuskysymykset käsittelevät ainakin tällä hetkellä, miten ja ketkä määrittelevät pelastuslaitosten strategiset osaamistarpeet ja pelastuslaitosten osaamisen. Toisaalta kiinnostavaa on, eroavatko työntekijöiden ja HRD-vastaavien käsitykset osaamisesta ja sen suhteesta työtehtäviin. Millaisia tavoitteita työntekijät ja HRD-vastaavat asettavat osaamisen johtamiselle? Miten työntekijät ja HRD-vastaavat kokevat osaamisen johtamisen omistajuuden ja työntekijöiden ja työnantajan roolit osaamisen johtamisessa?

Strategisen henkilöstöresurssien kehittämisessä (SHRD) kyse ei ole ainoastaan yksilöiden oppimisesta vaan organisaatioiden tehtävänä on hyödyntää tuo yksilöiden lisääntynyt osaaminen organisaation suorituskyvyn kehittämisessä ja oppimisen arvo syntyy organisaation suoritus- ja kilpailukyvystä. Edellä mainittujen tutkimuskysymysten ohella väitöskirjatyöskentelyn aikana on herännyt kysymyksiä ja ajatuksia ammatillisten taitojen ylikorostumisesta pelastustoimessa ”pehmeiden taitojen” kustannuksella ja erilaisuudesta kilpailukykytekijänä työyhteisöissä. Kiinnostavaa on myös tarkastella, missä määrin pelastustoimen lainsäädännön asettamat vaatimukset toimivat pelastustoimen osaamisen takeena ja milloin ne saattavat rajoittaa pelastustoimen organisaatioiden osaamista. Toisaalta kirjallisuudesta on myös herännyt kysymys, miten pelastustoimen johtamisessa näkyy se, että kyse on palvelutoiminnan johtamisesta, ja hyödynnämmekö riittävästi palveluliiketoiminnan johtamisen oppeja.

Kolmessa kuukaudessa näihin kysymyksiin ei ehdi löytää vastauksia, mutta sekin on arvokasta, että löytää oikeita kysymyksiä. Kolme kuukautta ei ole väitöskirjatyöskentelyyn pitkä pätkä, mutta kyllä tässä on jo ensimmäisten 1,5 kuukauden aikana havainnut, että jos aiemmin luuli tietävänsä, niin nyt tietää luulevansa.

Kaiken kaikkiaan uskallan suositella tämän kokemuksen perusteella opintovapaata kaikille vähän pidempään työelämässä olleille. Kukaan ei ole työyhteisössään korvaamaton ja opintovapaalta palattuaan sitä on luultavasti motivoituneempi ja osaa tarkastella työtään hieman uusin silmin, mikä on tänä päivänä missä tahansa työssä suotavaa, jopa välttämätöntä. Ja se on sitä osaamista, jota organisaatiot tarvitsevat.

Sami Kerman

Kehittämispäällikkö 

040 549 2112, sami.kerman@sppl.fi


Palaa otsikoihin
Oletko kiinnostunut kirjoittamaan blogiin? 

Ota yhteyttä kirjoittamalla suoraan alla olevaan kenttään. Olemme yhteydessä!