Ajankohtaisia asioita

9.12.2016 10.03

MEDIATIEDOTE: Varmista turvallinen joulun aika yhdessä tekemällä

Julkaisuvapaa 9.12.2016 klo 10.00

 

VARMISTA TURVALLINEN JOULUNAIKA YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ

 

Huolellisuudella ja ennaltaehkäisyllä varmistat turvallisen joulun ja uudenvuoden. Sovi koko perheen kanssa turvallisuuskäytännöt: Kuka saa sytyttää kynttilät, milloin ja miten niitä poltetaan, miten ne sammutetaan? Miten vahingon sattuessa toimitaan? Missä ovat kodin alkusammutusvälineet ja kuinka hätäilmoitus tehdään?

 

JOULUKUUSSA SYTTYY 30 TULIPALOA PÄIVÄSSÄ

Joulukuussa syttyy keskimäärin noin 30 tulipaloa päivässä ja määrä on pysynyt viime vuodet tasaisena. Joulukuu onkin tulipalojen kokonaismärällä mitattuna talvikauden vaarallisin kuukausi.

Tilastollisesti suurin syy tulipaloihin on ihmisen oma toiminta. Joka päivä kahdeksassa kodissa palaa.

 

TURVALLISUUS ON PIENIÄ TEKOJA

Paloturvallisuudessa lähtökohtana on ennaltaehkäisy. Tunnista mahdolliset vaaranpaikat etukäteen, minimoi riskit, hanki kotiisi alkusammutusvälineitä sekä mieti, kuinka vahingon sattuessa toimitaan. Toimintatapoja on hyvä käydä läpi koko perheen voimin. Muistathan myös kylässä olevat sukulaiset ja vieraat. Miten poistuminen sujuu, kun isoäiti Elviira tarvitsee avukseen toisen ihmisen ja samaan aikaan perheen taaperotkin tarvitsisivat huomiota?

 

Kodin paloturvallisuus on pitkälti ihmisten omalla vastuulla. Palovaroitin on kodin paloturvallisuuslaitteiden numero ykkönen. Jokaista alkavaa 60 neliötä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Testaa palovaroittimien toimintakunto kerran kuukaudessa. Jouluna on hyvä varmistaa myös, että läheisten, kuten isovanhempien, palovaroittimet toimivat.  

 

Hanki kotiisi vähintäänkin sammutuspeite. Kun kinkun rasvaliemi roihahtaa liedellä, on sammutuspeite oiva väline sammuttamiseen. Rasvapaloa ei saa missään nimessä sammuttaa vedellä, vaan se tukahdutetaan.

 

Pidä keittiö siistinä, älä jätä hellan läheisyyteen syttyvää materiaalia, huollata vialliset sähkölaitteet ja käytä niitä käyttöohjeiden mukaan, äläkä jätä elävää tulta yksin palamaan. Ennakointi kannattaa turvallisuusasioissa aina. Varmistetaan turvallinen joulun ja uudenvuoden aika yhdessä tekemällä!  

 

OPERAATIO VANHAINKODIN VALTAUS TOI TURVALLISUUSTIEDOT JA -TAIDOT LÄHELLE – ILOISTA JOULUMIELTÄ UNOHTAMATTA

Innostus ja jännitys oli lähes käsin kosketeltavaa, kun Jyränkölän setlementti ry :n Siltakodin pihaan Heinolassa kaartoi sekä vanhainkodin asukkaiden, omaisten että henkilökunnan yllätykseksi Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen ”tonttupartio” punaisella paloautolla perjantaina 9.12.2017. Yllätysiskusta ei kuitenkaan täysin ollut kyse, vaan Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen ja Suomen Palopäällystöliiton yhteistempauksesta erityisesti joulun aikaan liittyvistä riskeistä tiedottamiseksi ja turvallisuustiedon jakamiseksi.

 

- Joulun ja uuden vuoden aikaan liittyy iloisen juhlamielen ja yhdessäolon lisäksi tiettyjä riskejä ja yksinäisyyttä. Matka sukuloimaan voi olla pitkä ja kaikissa perheissä yhteisen joulun viettäminen ei ole mahdollista. Toisaalta suuri joukko pienessä ja erityisesti itselle ehkä vieraammassa tilassa on riski mm. paloturvallisuuden kannalta. Tällä tempauksella halusimme muistuttaa erityisesti kodin paloturvallisuuteen liittyvistä seikoista näin juhlakauden kynnyksellä ja toisaalta tuoda iloista joulumieltä erityisesti ikäihmisille. Monesti saamme lukea, että viranomaisilla ei ole aikaa sosiaaliselle kanssakäymiselle – tällä kertaa sitä järjestettiin ja vastaanotto oli loistava. Glögi ja hetken keskustelu palomiehen kanssa päivän ajatuksista saattoivat muodostua joillekin jopa päivän kohokohdaksi, toteaa koulutuspäällikkö Camilla Volanen Suomen Palopäällystöliitosta.

 

Heinolassa järjestetyssä tapahtumassa pelastuslaitos järjesti alkusammutusnäytöksen, jonka jälkeen kaikilla tapahtumaan osallistuneilla oli mahdollisuus päästä testaamaan omia alkusammutustaitojaan käytännössä. Toiminnallisen osuuden jälkeen turvallisuustietoa jaettiin vielä luennon muodossa ja tempaus päätettiin yhteiseen glögihetkeen.

 

 

Lisätiedot:   

Camilla Volanen

koulutuspäällikkö

Suomen Palopäällystöliitto

0440 340 112

camilla.volanen@sppl.fi               


Palaa otsikoihinExit-Tie turvaan banneri

Poutapilvi web design - P4