Ajankohtaisia asioita

11.3.2016 12.15

Palohenkilöstön sairauskassan kysely avattu

Suomen Palopäällystöliitto välittää yhteistyön hengessä tiedoksi Palohenkilöstön sairauskassan hallituksen puheenjohtajan tervehdyksen:


"Arvoisa kassan jäsen,

Elämme kovia aikoja ja usko tulevaan ei aina näytä niin hyvältä…  Palohenkilöstön sairauskassan viime vuoden tulos oli tappiollinen 12 142 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että jäsenmaksua tulisi nostaa noin 0,5 euroa kuussa. Tämä ei ole kuitenkaan se pahin uhka, joka uhkaa kassan toimintaa.

Suurin huolenaihe on Kela-korvauksen muuttuminen tämän vuoden alusta. Moni reseptilääkkeitä ostava henkilö kokee apteekissa yllätyksen.  Lääke maksaa nyt enemmän kuin joulukuussa 2015, koska vuoden alusta on otettu käyttöön uusi lääkekorvausten 50 euron alkuomavastuu.  Vuoden aikana ostetuista reseptilääkkeistä ensimmäiset 50 euroa maksetaan ilman Kela-korvausta. Tämä tarkoittaa sitä, että kassan vastuu vastaavasti kasvaa 50 eurolla jäsentä kohden.

Kassan nykyinen jäsenmaksu on 25 euroa kuussa. Nyt sitä tulisi nostaa 5,5 eurolla, jos huomioidaan vuoden 2015 tappio ja Kelan uusi alkuomavastuu.  Tosin sanoen uusi kuukausimaksu olisi 30,50 euroa kuussa.  

Asia käsiteltiin kassa hallituksessa ja moni hallituksen jäsenistä piti 20% jäsenmaksun nostamista liian rajuna.  Siksi päätimme että teemme netti-kyselyn asiasta. Tällöin jäsenistö pystyy selvästi ilmaisemaan kantansa, mihin suuntaan halutaan kassa ohjata. Suomen Palopäällystöliitto on avannut Webropoliin kyselyn koskien jäsenmaksun korotusta. Siinä on neljä vaihtoehto, jotka jäsenistön tulisi laittaa paremmuusjärjestyksen. Mieluisin vaihtoehto on 1 ja seuraavaksi mieluisin 2 jne.

Tavoitteena on kerä jäsenmaksuilla 50 000 euroa lisää tai muuttaa korvauspalveluja siten että saadaan säästöä samat 50 000 euroa. Tai että korotetaan jäsenmaksua jonkin verran, esim. 3 euroa kuussa ja samalla heikennetään kassan korvauspalveluja, jotta saataisiin säästöä ja lisäystä yhteensä tuon 50 000 euron arvosta.

Minusta olisi tärkeintä sinnitellä hengissä vuoteen 2019 asti. Silloin nähtäisiin mitä tarkoittaa nyt paljon puhuttu sote-uudistus. Näillä näkymin se näyttäisi selvästi helpottavan kassan toimintaa, kun jäsenet voivat vapaasti valita palveluntuottajan yhteiskunnan kustannuksella. Silloin kassa toimisi ns. lääkekulu kassana.

Webropol-kyselyyn pääsee osoitteessa: https://www.webropolsurveys.com/S/06BB56E471AD2819.par

Käykää ahkerasti merkkaamassa oma kantanne tuleviin muutoksiin. Se, että ei tehdä mitään, ei tule kysymykseen. Nyt meidän on pakko toimia. Vastausaikaa on jatkettu sunnuntaihin 3.4.2016 asti.


Joka tapauksessa iloista kevättä teille kaikille!

 

Pekka Vänskä

kassan hallituksen puheenjohtaja"


Palaa otsikoihinExit-Tie turvaan banneri

Poutapilvi web design - P4