7.8.2018

Muutosjohtamisen tukemisen hanke tähtää kivuttomampaan muutokseen pelastusalalla

Suomen Palopäällystöliitto toteuttaa muutosjohtamisen hankkeen, jonka ohjaukseen osallistuvat liiton lisäksi sisäministeriön ja pelastuslaitosten edustajat. Muutosjohtamisen tukemisen onnistumiseksi hankkeessa tehdään kiinteää yhteistyötä pelastustoimen uudistushankkeen kanssa. Lisäksi työmarkkinajärjestöt, pelastustoimen järjestöt ja muut tärkeät sidosryhmät osallistetaan hankkeeseen.


Suomen Palopäällystöliiton koulutuspäällikkö Camilla Volanen palaa elokuussa 2018 perhevapailta töihin suoraan hankkeen pariin. Kysyimme Camillan tunnelmia ennen hankkeen alkua.

Minkälaiset tunnelmasi ovat ennen hankkeen alkua?

Olen ollut reilun vuoden niin sanotusti sivussa työelämästä perhevapailla ja seurannut alaammekin hyvin vahvasti vaikuttavien muutosten toteutumista "siviilisilmin".  Jos aivan tavallisena kansalaisena on lievästi sanottuna epätietoinen olo maamme hallintoa ja sen eri toimintoja koskevista uudistuksista, voin vain arvailla miltä jo reilut pari vuotta kestänyt odottelu ja lopulta uuden määräajan antaminen tuntuvat pelastuslaitosten johdossa tai työntekijöistä. 

Minkälainen hanke on, mitä siinä on luvassa? 

Itse kuvailisin hanketta hyvin vuorovaikutteisten tilaisuuksien sarjaksi, joiden sisältö on toivottavasti mahdollisimman pitkälti kentän toiveita ja tarpeita kuunnellen laadittu. Leikkisästi sanoisin, että lopun ajan ja uuden alun välisen raon kaventamista eli mahdollisimman sujuvan ja kivuttoman uudistuksen toteutumisen tukemista niin, että esimerkiksi turha muutosvastaisuus ei veisi päähuomiota itse uuden toiminnan käynnistämisestä.

Mitä odotat hankkeelta? 

Järjestettäviin tilaisuuksiin ja muun muassa verkkoluentoihin aktiivista osallistujajoukkoa totta kai, mutta ehkä vielä enemmän sitä, että hankkeen aikana ja sen päättymisen jälkeen yhä useammalla pelastusalalla toimivalla olisi tunne, että heitä on kuunneltu ja he ovat olleet tietoisia tulevasta.

Mitä haluat tarjota hankkeelle?

Oman kokopäiväisen työpanokseni lisäksi mahdollisimman laajan verkoston luomaan oikeasti kiinnostavaa, ajankohtaista ja tarpeellista sisältöä mahdollisimman onnistuneen muutosjohtamisen tukemiseksi. Kyseessä ei ole yhden ihmisen projekti, vaan toivottavasti yhteistyössä tiiviiksi hiottu paketti.

Miksi hankkeesi on tärkeä? 

Pelastusala tuntuu eläneen jatkuvassa muutoksessa oikeastaan koko sen varsinaisen olemassa olon ajan ja jonkinlaisista muutosten johtamista on ollut pakkokin tehdä. Kuitenkaan sen laatuun tai johtamisen tukemiseen ei ainakaan merkittävissä määrin ole aikaisemmin kiinnitetty huomiota. Kaikki organisaatiot elävät ja muuttuvat ajan kuluessa, mutta se miten muutokset viedään läpi, vaihtelee valtavasti. Toivon hankkeen lisäävän erityisesti avoimuutta ja vuorovaikutteisuutta yhdessä alamme laajimmista muutoksista.

Lisätietoa: 

Camilla Volanen, koulutuspäällikkö, Suomen Palopäällystöliitto, camilla.volanen@sppl.fi


Palaa otsikoihinYhteydenottopyyntö


Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.