7.11.2017 10.30

Ovatko pelastusalan arvot kestäneet aikaa?

Keväällä 2017 perustettiin työryhmä, jonka tehtävänä on tarkastella ovatko pelastustoimen arvot kestäneet aikaa ja kuinka arvot toteutuvat käytännössä. Prosessia koordinoi Suomen Palopäällystöliitto ja ohjaavina sekä osallistavina tahoina toimivat:

  • Pelastusjohtajien yhdistys, Jaakko Pukkinen (puheenjohtaja)
  • Julkisten ja hyvinvointialojen liitto, Tero Helanne ja Miikka Viitala
  • Suomen Palomiesliitto, Kim Nikula ja Jari Koivuluoma
  • Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Sirpa Suomalainen ja Markku Savolainen
  • Suomen Sopimuspalokuntien liitto, Isto Kujala
  • sisäministeriön pelastusosasto, Tiina Männikkö ja Jouni Pousi
  • Pelastusopisto, Mervi Parviainen
  • Pelastusopiston Oppilasyhdistys, Outi Salo ja Eemu Hyvönen

Pelastustoimen arvopohja ”Turvallisuus on yhteinen asiamme – inhimillisesti, ammatillisesti, luotettavasti” muodostettiin laajalla yhteistyöllä vuonna 2007. Jotta arvot eivät olisi vain kauniita sanoja strategiapapereissa, on tärkeää, että jokainen alalla toimiva tiedostaa kuinka arvot näkyvät omassa toiminnassa. Olennaista on myös, että mahdollisimman moni kokisi arvot omikseen – niin yksilö- kuin yhteisötasollakin.

Miksi alan yhteinen arvopohja on tärkeä?

Arvoja voi verrata ”pelastustoimen DNA:han”, sillä ne kertovat miksi olemme olemassa ja mihin toimintamme perustuu. Käytännön työssä arvot näkyvät jokapäiväisissä valinnoissamme – kuinka kohtelemme työkavereita tai asiakkaita, mihin perustamme päätöksemme ja esimerkiksi kuinka toimimme, kun kukaan ei ole näkemässä. Arvot yhdistävät samanhenkisiä ihmisiä ja tekevät työnteosta sujuvampaa. Yksinkertaisesti voidaan siis sanoa, että yhteisien arvojen mukaisesti toimiminen lisää työhyvinvointia sekä asiakastyytyväisyyttä.

Kuinka arvoprosessi tulee etenemään?

Alla on lueteltu arvoprosessin ensimmäisiä askelmerkkejä. Toivomme, että kaikki alalla toimivat lähtevät keskusteluun rohkeasti mukaan. 

Kysely

Tällä viikolla tullaan julkaisemaan kysely pelastusalan arvoista. On erittäin tärkeää, että mahdollisimman moni alalla toimiva vastaa kyselyyn, jotta saamme laajan käsityksen toimialan arvopohjasta. Kysely tullaan lähettämään sähköpostilla.

I. Arvotyöpaja 7.12.2017

Työryhmä järjestää joulukuun alussa Pelastusopistolla Kuopiossa arvotyöpajan. Työpaja on maksuton tilaisuus, jossa käydään arvokeskustelua Novetos valmennusyrityksen johdolla. Työpajassa käydään myös läpi arvokyselyn tuloksia ja tuotetaan materiaalia arvojen jalkauttamiseen kentälle.

Tilaisuus on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen tarjoilujen vuoksi: https://www.sppl.fi/koulutukset/arvotyopaja.726.ilmoittaudu.html

Lämpimästi tervetuloa!

II. Arvotyöpaja

Keväällä tullaan järjestämään myös toinen arvotyöpaja. Paikkakunta ja ajankohta varmistuu lähiaikoina.

Case-esimerkit

Sosiaalisessa mediassa tullaan jakamaan parin viikon välein erilaisia arvoihin liittyviä case-esimerkkejä. Haastamme jokaisen teistä pohtimaan case-esimerkkien tilanteissa toimimista sekä keskustelemaan aiheista rohkeasti esimerkiksi työvuoroissa ja sopimuspalokunnissa. 

Word Art (2)


Palaa otsikoihinYhteydenottopyyntö


Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.