7.9.2018 9.50

Pelastajan tulisi ajatella monipuolisemmin: Täydentävät sammutusmenetelmät osaksi selvitysmalleja

Täydentävät sammutusmenetelmät ovat tehokas ja käyttökelpoinen vaihtoehto palotilanteessa.


– On mielenkiintoista, että me emme ole kollektiivisesti tajunneet aikaisemmin ottaa näitä osaksi hyviä sammutuskäytäntöjämme, toteaa yliopettaja Ismo Huttu Pelastusopistolta.

Syöte täydentävien sammutusmenetelmien kehittämisestä tuli kentältä eli pelastuslaitoksilta. Nyt käytännöt jalkautuvat jo eri pelastuslaitoksilla, mutta niitä ei vielä viedä tarpeeksi kokonaisvaltaisesti käytäntöön. Ismo Hutun mukaan pelastajan tulisi ajatella monipuolisemmin. Huttu kertoo, että täydentäviä sammutusmenetelmiä käsittelevän tutkimuksen tulokset ovat silmiä avaavia:

– Olemme huomanneet, että käsisammuttimet ovat yllättävän tehokkaita, Huttu myöntää, ja kertoo olleensa itsekin ensin skeptinen niiden toimivuudesta ammattikäytössä.

– Pystymme käyttämään käsisammuttimia tehokkaammin kuin siviilit, sillä meillä on varusteet yllämme kun aloitamme sammutusta, Huttu täsmentää.

Perusselvitysmallien rinnalla käytössä olevat täydentävät sammutusmenetelmät on integroitu vanhoihin tuttuihin selvitysmalleihin. Pelastusryhmän tehtäväjakoa on muutettu siten, että pyritään jo selvitysvaiheessa toimimaan etupainotteisesti käyttäen käsisammuttimia ja savunpoistoa. Tilanteessa voidaan myös jouhevasti siirtyä tekemään perusselvitystä koko miehistöllä ja unohtaa käsisammuttimet, jos tilanne sitä vaatii. Rakennuspaloa voidaan myös yrittää sammuttaa ja rajoitta ulkopuolelta muun muassa pistosuihkuputkella tai pistojauheputkella, jos voimavarat perusselvityksen tekemiseen tilanteen alussa ei riitä. 

Vuonna 2018 täydentävien sammutustekniikoiden ja uusien selvitysmallien opetus otettiin osaksi Pelastusopiston tutkinto-opetusta. Näin ollen kaikki vuoden 2018 aikana ja jälkeen valmistuvat tulevat saamaan koulutuksen täydentäviin sammutusmenetelmiin.

Tampereen Turvallisuusmessujen MOPSI-osastolla on tarjolla muun muassa näytöksiä täydentävistä sammutusmenetelmistä, kalustoesittelyä ja keskustelua. MOPSI-näytökset ovat tiistaista 11.9. torstaihin 13.9. klo 11 ja klo 15. Turvallisuusmessujen ulko-osaston toteuttavat yhteistyössä Suomen Palopäällystöliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ry, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Pirkanmaan pelastuslaitos.

Paikan päällä ovat myös yliopettaja Ismo Huttu (Pelastusopisto), tutkija Marko Hassinen (Pelastusopisto), palomestari Arto Latvala (Keski-Uudenmaan pelastuslaitos), ylitarkastaja Karoliina Meurman (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes) ja ylitarkastaja Jukka Lepistö (Tukes).

Tomi Timonen, koulutusjohtaja, Suomen Palopäällystöliitto, tomi.timonen@sppl.fi, p. 044 733 4112
Ismo Huttu, yliopettaja, Pelastusopisto, ismo.huttu@pelastusopisto.fi, p. 0295 453 440
Marko Hassinen, tutkija, Pelastusopisto, marko.hassinen@pelastusopisto.fi, p. 029 545 3423


Palaa otsikoihinYhteydenottopyyntö


Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.