Ansiomerkit

Etusivu > Tietoa meistä > Ansiomerkit

Ansiomitali 

(186,90 euroa sis. alv. 24 %)

Ansioristi 

(309,50 euroa sis. alv. 24 %)

Erityisansioristi 

(456,50 euroa sis. alv. 24 %)

Tuliristi 

(526,90 euroa sis. alv. 24 %)

Ansiomerkkihakemus:


Ansiomerkkien ohjesääntö

Lue ohjesääntö

1 § Yleistä

Suomen Palopäällystöliitto – Finlands Brandbefälförbund ry:n ansiomerkki voidaan myöntää erityisen ansiokkaasta pitkäaikaisesta toiminnasta pelastusalan tai turvallisuuden hyväksi. Ansiomerkki voidaan myöntää myös pelastustoiminnassa osoitetusta erityisestä rohkeudesta ja neuvokkuudesta.


2 § Ansiomerkkiluokat

Suomen Palopäällystöliiton ansiomerkit ovat

  • ansiomitali
  • ansioristi
  • erityisansioristi
  • tuliristi ja
  • suurristi.

3 § Myöntämisperusteet

Ansiomitali myönnetään vähintään 15 vuoden kiitettävästä toiminnasta pelastusalan tai turvallisuuden hyväksi tai muusta 1 §:ssä mainitusta ansiosta.

Ansioristi myönnetään vähintään 25 vuoden erittäin ansiokkaasta toiminnasta pelastusalan tai turvallisuuden hyväksi tai muusta 1 §:ssä mainitusta ansiosta.

Erityisansioristi myönnetään vähintään 30 vuoden poikkeuksellisen ansiokkaasta toiminnasta pelastusalan tai turvallisuuden hyväksi.

Tuliristi myönnetään erittäin merkittävästä ja ansiokkaasta valtakunnallisesta tai kansainvälisestä toiminnasta koko maan pelastusalan tai turvallisuuden hyväksi.

Suurristi annetaan poikkeuksellisen ansiokkaasta valtakunnallisesti tai kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta pelastusalan tai turvallisuuden hyväksi.

Ansiomitali tai ansioristi voidaan myöntää pelastustoiminnassa osoitetusta erityisestä rohkeudesta tai neuvokkuudesta. Tällöin ansiomerkkiin kiinnitetään erillinen vaaratunnussolki. Vaaratunnussolki voidaan antaa myös yksinäisenä, mikäli sen saajalla jo ennestään on liiton ansiomerkki. Mikäli henkilö saa myöhemmin liiton ylemmän ansiomerkin, vaaratunnussolki siirretään tähän.

Ansiomerkkiä seuraa omistuskirja ja merkkinauha.


4 § Myöntämismenettely

Ehdotus ansiomerkistä on tehtävä Suomen Palopäällystöliiton liittohallitukselle, joka päättää ansiomerkin myöntämisestä. Ansiomerkkihakemus on täytettävissä liiton verkkosivuilla tai sen voi tilata liiton toimistolta.


5 § Ansiomerkkien kuvaukset

Ansiomitali on valmistettu hopeata ja kullattu. Se on pyöreä, läpimitaltaan 28 mm ja paksuudeltaan 2 mm. Etupuolella on kohokuvana Maltanristi, ristin keskellä fenixlintu ja toisella puolella kohokuvioisen kuusiseppeleen ympäröimänä kohokirjaimin Suomen Palopäällystöliitto.

Mitalia kannetaan vasemmalla puolella rintaa 32 mm leveässä mustassa nauhassa, jonka kummassakin reunassa on 3 mm leveä kullankeltainen pystyjuova.

Ansioristi on valmistettu mustasta emalista valettuna kullattuun Maltanristiin. Ristin keskustaan on kiinnitetty fenixlintu.

Ansioristiä kannetaan vasemmalla puolella rintaa 33 mm leveässä nauhassa, jossa vuorottelevat 3 mm leveät oranssit ja valkoiset pystysuorat juovat.

Erityisansioristi on valmistettu sinisestä emalista valettuna kullattuun Maltanristiin. Ristin keskustassa on kullattu fenixlintu.

Erityisansioristiä kannetaan vasemmalla puolella rintaa 33 mm leveässä nauhassa, jossa vuorottelevat 3 mm leveät oranssit ja valkoiset pystysuorat juovat ja keskellä oranssien sijasta kaksi sinistä pystysuoraa juovaa.

Erityisansioristi on numeroitu.

Tuliristi on valmistettu punaisesta emalista valettuna kullattuun Maltanristiin. Ristin keskustassa on kullattu fenixlintu.

Tuliristiä kannetaan vasemmalla puolella rintaa 33 mm leveässä nauhassa, jossa vuorottelevat 3 mm leveät oranssit ja valkoiset pystysuorat juovat, keskellä on 9 mm leveä punainen pystyraita.

Tuliristi on numeroitu.

Suurristi on samanlainen kuin ansioristi, mutta kooltaan hieman suurempi.

Suurristiä kannetaan kaulassa samanlaisessa nauhassa kuin ansioristissä on.

Suurristi on numeroitu.

Vaaratunnussolki on ansiomerkin nauhaan kiinnitettävä kullattu 4 mm levyinen solki, johon on kaiverrettu tapahtumapaikan nimi ja päivämäärä.


6 § Lisätietoja

Lisätietoja ansiomerkkien hakemisesta antaa Suomen Palopäällystöliiton toimisto.

Huom. Myöntämisperusteena olevat palvelusvuodet voidaan lukea hyväksi aikaisintaan 18 ikävuodesta alkaen.
Tulostettava ohje ansiomerkeistä:

Ansiomerkit (pdf) (430 KB)

Tietosuojaseloste:

Tietosuojaseloste – Ansiomerkkirekisteri (pdf) (115.4 KB)